joi, 29 noiembrie 2012

Ziua Sfântului Andrei

La mulți și frumoși ani geniali, mici și mari cu numele de Andrei, Andreea, Andra, geniali copii, părinți, bunici, verișori, unchi, mătușici...!



Pe 30 noiembrie este sarbatoare mare, ziua in care in traditia ortodoxa romana este celebrat Sfantul Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru, patronul spiritual al Romaniei. Apostol al lui Iisus Hristos, Andrei este considerat a fi primul propovaduitor al evangheliei crestine pe meleagurile geto-dacice, cel care a adus crestinismul in tara noastra.
Multe sunt minunile pe care le-a savarsit sfantul apostol Andrei. Multe, frumoase si fascinante sunt si traditiile populare, credintele si obiceiurile legate de aceasta sarbatoare..

Ziua in care trebuie sa ne temem de puterea Lupului

Zeitatea si ritualurile pagane au fost sterse din mentalul colectiv, dar cu toate acestea ziua Sfantului Andrei a ramas cunoscuta si astazi sub denumirea de “Ziua Lupului”. In popor, se crede ca in Ziua Lupului lupii stau la panda, iar strigoilor li se permite sa umble nestingheriti pe pamant. Ziua Lupului este o zi in care se spune fortele malefice sunt mai aproape ca oricand de noi, iar lupul capata abilitati si puteri pe care nu le are in nici o alta zi. Devine extrem de agil si de o ‘sprinteneala’ fantastica si isi poate indoi gatul teapan. (Dar...noi știm să gândim...în minuni..și că suntem..ceea ce gândim..:)  De rele astfel..ne ferim.
Este foarte important de aceea in aceasta zi sa te aperi de puterea lupului si sa iti aperi si gospodaria si turmele de vite. Aflam din unele superstitii romanesti ca sta in puterea noastra sa ne aparam de puterea lupilor rai si sa nu-i aducem prin prejma. Trebuie doar sa nu iti piepteni parul in ziua Sfantului Andrei, sa nu faci treburi in gospodarie, sa nu torci, sa nu arunci gunoiul afara din casa. Sa aprinzi in schimb candela in dreptul icoanei.
In unele zone in schimb, copiii imprastie faina la raspantie de drum, aruncand-o in cele 4 zari. Se crede ca lupii se imblanzesc astfel si stau departe de oameni. Iar pentru a tine lupii departe de animale, gospodarii obisnuiesc sa lipeasca cate o cruce de ceara pe cornul drept al vitelor.

 

Previziuni ale vremii și ale anului care va veni


In ajunul sarbatorii sfantului Andrei, toti membrii familiei trebuie sa semene grau intr-o strachina de pamant. Cel al carui grau va creste cel mai des si mai inalt si nu se va ingalbeni va fi cel mai norocos in anul care vine. El va avea parte de sanatate si de un an bun, prielnic. Obiceiul este stravechi: batranii satelor obisnuiau sa semene grau in oale de pamant, interpretand recoltele de anul urmator in functie de felul in care creste graul. Ca regula, graul respectiv este special si nu trebuie aruncat, ci dat pasarilor spre hrana.grau de sfantul andrei
Pentru a vedea daca vei avea parte de zile inflorite in anul care va veni, este bine sa pui intr-o vaza cu apa crengute de corcodus, visine, cires, mar, migdal etc. Pe langa aspectul coloristic deosebit, ele au o semnificatie aparte. Daca infloresc pana in Craciun (pana de Sfantul Vasile in unele variante) – e semn ca te vei bucura si vei inflori in anul care va veni.
Luna devine si ea un astru important in noaptea magica a Sfantului Andrei. Daca luna este “subtire” si iti pui o dorinta in gand si ii adresezi sfantului Andrei o rugaciune in timp ce privesti luna, se crede ca ruga iti va fi ascultata, iar dorinta ti se va implini. Totodata, luna plina pe un cer senin in noaptea de sfantul Andrei prevesteste o iarna usoara. La polul opus, luna plina pe un cer intunecat prevesteste o iarna lunga si grea, cu nameti si viscole.
sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia dumneavoastra conteaza.
Spuneti-va parerea despre activitatile noastre.