Cum il ajuti pe copil sa scrie o scrisoare lui Mos Nicolae?
1. Pregatirea. Ajuta-l pe copil sa se gandesca la anul care se incheie. Ce nazbatii si ce fapte bune a facut? Cum il va convinge pe Mos Nicolae ca este un copil cuminte? Ajuta-l sa-si aminteasca de lucrurile si gesturile sale frumoase din acest an (poate a ajutat un coleg, a avut grija de un copil mai mic sau te-a ajutat la treburile casnice) si de comportamentele pe care si le poate imbunatati (sa fie mai generos, mai disciplinat sau mai perseverent). Pastreaza o atitudine calda si calma cand vorbesti cu el despre acest lucru, pentru a nu face din aceasta discutie o situatie neplacuta pentru copil.2. Planificarea. Realizati un plan al scrisorii: cum sa inceapa, ce trebuie sa cuprinda, cum sa se incheie.
3. Materialele necesare. De ce aveti nevoie pentru a scrie efectiv scrisoarea? O coala alba, un stilou, o foaie pentru ciorna, sclipici, frunze uscate, lipici, paiete, plic, fundite din material textil.
4. Incercarea. Copilul tau poate incepe sa schiteze scrisoarea pe ciorna, dupa care va fi transcrisa pe coala alba.
5. Cum il inveti pe copil sa scrie o scrisoare? Fiecare scrisoare incepe cu o formula de inceput, in cazul de fata poate fi “Draga Mos Nicolae”. Primele propozitii ar fi indicat sa fie descrie ce simte el fata de Mos Nicolae si aceasta perioada a sarbatorilor de iarna. Urmatorul aliniat ar trebui sa cuprinda lucrurile pe care le-ar dori drept cadou. Atunci cand copilul spune ce vrea, recomanda-i sa mentioneze ce considera ca merita si este indreptatit sa ceara.
6. Finalul. Inainte de a incheia scrisoarea, important ar fi ca cel mic sa faca si o promisiune realista mosului. Poate sa ii promita ca va incerca sa aiba rezultate mai bune la scoala, sa ajute pe cineva apropiat daca are nevoie, sa inceapa sa practice un sport, sa respecte cerintele privind sarcinile casnice etc. La final trebuie folosita formula de incheiere, “Cu drag” sau “Cu admiratie”, “Cu iubire”etc. si sa adauge numele lui.
7. Rescrierea. Dupa ce ati recitit de cateva ori scrisoarea si considerati ca nu mai trebuie facute ajustari, copilul sa poate apuca sa o rescrie pe coala alba, cu stiloul.
Cum puteti decora scrisoarea?
Cu cat este mai decorata scrisoarea, cu atat interesul acordat scrierii acesteia a fost mai mare. Asta inseamna straduinta, perseverenta, interes, curiozitate si dorinta arzatoare de a primi ceva in noaptea dinspre 5 spre 6 decembrie. Puneti alaturi toate materialele pe care le aveti la indemana si ganditi-va cum vreti sa arate scrisoarea. Puteti presara sclipici pe ea. Unii copii ar putea alege sa o parfumeze sau sa lipeasca in colturi paiete in diferite modele.
La final, dupa ce scrisoarea este gata, poate fi impaturita si pusa in plic.
Invata-ti copilul ce inseamna destinatar si expeditor, unde se trece adresa lui pe plic si unde numele lui Mos Nicolae. Capsati o funda rosie de un colt al plicului si asigurati-va ca ea va ajunge la Mos Nicolae, inainte ca acesta sa porneasca spre copii.
Sursa:
http://www.suntparinte.ro/activitati-practice/101/10124-scrisoare-pentru-mos-nicolae
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia dumneavoastra conteaza.
Spuneti-va parerea despre activitatile noastre.