București
se află în sud-estul României, între Ploiești la nord și Giurgiu la sud. Orașul se află în Câmpia Vlăsiei, care face parte din Câmpia Română. La est se află Bărăganul, în partea de vest Câmpia Găvanu Burdea, iar la sud este delimitat de Câmpia Burnazului.
Câmpia Bucureștiului, subunitate a Câmpiei Vlăsiei, se extinde în N-E
și E până la Valea Pasărea, în S-E și S până la Câmpul Câlnăului și
Lunca Argeș-Sabar, în S-V tot până la Lunca Argeș-Sabar, iar în N-V până
la Câmpia Titu. S-a format prin retragerea treptată a lacului
cuaternar, ca urmare a mișcării de înălțare a Carpaților și
Subcarpaților și a intenselor aluvionări. În Pleistocenul superior
aluviunile au fost acoperite cu loess și depozite loessoide, iar la
începutul Holocenului depresiunea era complet exondată. În acest timp
râurile își prelungesc cursurile și își intensifică eroziunea liniară în
pătura groasă de loess, fragmentând astfel câmpia.
Câmpia Bucureștiului are altitudini cuprinse între 100-115 m, în
partea nord-vestică, și 50-60 m, în cea sud-estică, în lunca Dâmboviței.
Orașul propriu-zis se desfășoară între 58 m și 90 m altitudine. Peste
50% din suprafața sa se încadrează în intervalul hipsometric de 80-100
m, iar pantele nu depășesc valoarea de 2o. Fragmentarea este mai
accentuată în jumătatea estică, unde se ajunge la 1-1,5 km/km2.
Relieful câmpiei este constituit dintr-o succesiune de câmpuri
(interfluvii) și văi (cu terase și lunci) care se succed de la nord
către sud:
- Câmpul Băneasa (sau Otopeni), situat la nord de Valea Colentinei, are altitudini de 90-95 m și densitatea fragmentării mai mare în sectorul sudic, de 0,5-1 km/km2. La contactul cu versantul Văii Colentina, pantele pot depăși 5o.
- Valea Colentinei este asimetrică (datorită versantului drept mai abrupt) și puternic meandrată. La intrarea în București are lățimea de 0,5 km, iar la ieșire, de 1,5 km. În lungul ei apar două terase joase (de 2-3 m și de 4-6 m) și martori desprinși din câmpuri sau din terase. Lunca este largă și bine dezvoltată pe ambele maluri, însă din cauza lucrărilor de regularizare a fost acoperită de apele lacurilor de acumulare. Se mai păstrează doar câteva popine sub forma unor insule: Plumbuita, Ostrov, Dobroești și Pantelimon.
- Câmpul Colentinei (sau Giulești-Floreasca), cuprins între râul omonim și Dâmbovița, acoperă circa 36% din teritoriul Municipiului, având o înclinare ușoară pe direcța NV-SE (între 80 și 60 m altitudine). Densitatea fragmentării are valori cuprinse între 0 și 1 km/km2.
- Valea Dâmboviței este săpată în loess, având malul drept mai abrupt și înalt (aproximativ 10-15 m), iar cel stâng mai coborât (între 4-5 m în amonte și 7-8 m în aval). Terasele sunt dezvolte, predominant, pe partea stângă a râului și sunt în număr de patru. Până la amenajarea cursului, în luncă se găseau piscuri, popine, renii, grinduri, ostroave și maluri abrupte. În prezent se mai păstrează o serie de piscuri (Uranus-Mihai Vodă) și popine (Dealul Mitropoliei, Colina Radu Vodă, Movila Mare).
- Câmpul Cotroceni-Berceni (sau Cotroceni-Văcărești) se desfășoară între Valea Dâmboviței, la nord, și de râul Sabar, la sud. Scade în altitudine de la vest (90 m) spre est (60 m), predominând treptele hipsometrice de 70-80 m și 80-90 m, iar densitatea fragmentării ajunge până la 0,5-1 km/km2 [7].
Apele, flora și fauna
Bucureștiul se află situat pe malurile râului Dâmbovița, ce se varsă în Argeș, afluent al Dunării. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orașului, precum Lacul Herăstrău, Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina. Și în centrul orașului există un lac, în Parcul Cișmigiu. Acest lac, fostă baltă în vechiul oraș medieval, este înconjurat de Grădina Cișmigiu, inaugurată în 1847 după planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer. Pe lângă Cișmigiu în București mai există și alte parcuri mari: Parcul Herăstrău (cu Muzeul Satului) și Grădina Botanică (cea mai mare din România și care cuprinde peste 10.000 de specii de plante inclusiv exotice), Parcul Tineretului, Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut și ca Parcul Titan sau Parcul IOR), precum și multe parcuri mai mici
și spații verzi amenajate de primăriile de sector. De remarcat este prezența nenumăraților maidanezi în parcurile și pe străzile capitalei.[8]
București este capitala României și, în același timp, cel mai populat oraș, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1.944.367 de locuitori (est. 1 ianuarie 2009[4]) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană.
În realitate Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni,
iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va
depăși patru milioane.[5]. La acestea se adaugă faptul că localitățile din preajma orașului, care vor face parte din viitoarea Zonă Metropolitană, însumează o populație de aproximativ 430.000 de locuitori.[6]
Prima mențiune a localității apare în 1459. În 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mass-media.
Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita
bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are
același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare.
Sibiu
Sibiu (în germană Hermannstadt, în maghiară Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiu este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 155.000 locuitori[3].
Stațiunea de iarnă Păltiniș se află la 37 km distanță de centrul municipiului, iar lacul glaciar Bâlea se află la aproximativ 100 km distanță de oraș.
Municipiul Sibiu a reprezentat și reprezintă unul dintre cele mai
importante și înfloritoare orașe din Transilvania, fiind unul dintre
principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă. A cunoscut
în ultimii ani o renaștere economică și culturală semnificativă, fiind
astăzi unul dintre orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine
din România. Sibiu a fost în anul 2007 Capitala Culturală Europeană, împreună cu Luxemburg.
Castelul Bran
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noimebrie 1377 în Zvolen confirmă sașilor din Scaunul Brașovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran (promiserunt
novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu această ocazie, regele promite brașovenilor că, dacă Țara Românească va ajunge "în mâinile noastre", atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referința din textul documentului din 1377
cu privire la o "nouă cetate de piatră", permite deducția că
fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost
precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil
din lemn, va fi fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea
este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.
În anul 1395 Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.
În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419.
În anul 1427
castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a
coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de
extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brașovului.
În 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României,
în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii
Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire
fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, în 1948,
Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat
și devastat. Castelul s-a redeschis apoi vizitelor publice în 1956,
fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a
intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.
Deși a intrat în circuitul și folclorul turistic drept castelul lui Dracula, se pare că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea „legenda pare să fie mai puternică decât realitatea ... aici turnându-se Interviu cu un vampir ” [1], un film cu acest subiect, ca o aluzie directă la presupusele trăsături de vampir a voievodului muntean. Recent el a fost restituit în natură de statul român lui Dominic de Habsburg și celor două surori ale sale, în
calitate de moștenitori ai principesei Ileana.
Proprietarii s-au angajat ca timp de trei ani să nu-i schimbe
destinația de muzeu. România și-a asumat și costurile renovării și
întreținerii castelului și are un drept de preempțiune pentru achiziția
viitoare a castelului.
Amalia Poenaru, Razvan Capverde, Ioana Saitos-IV A
Sursa-Wikipedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia dumneavoastra conteaza.
Spuneti-va parerea despre activitatile noastre.